LAN kabel Cat 5e nebo Cat 6? Rozdíl možná ani nepoznáte

Datum poslední úpravy:

Štítky: Cat 5e | Cat 6 | LAN | síť | UTP

Počítačové sítě rostou jako houby po dešti, a tím nemyslím síť internetovou. Téměř každá domácnost už má doma nějaký WiFi adaptér, síťovou tiskárnu, úložnou jednotku NAS apod. To vše musí být spolehlivě propojeno mezi sebou a to pokud možno co největší dostupnou rychlostí.

U firem jsou tyto požadavky ještě větší, protože mnohdy mají nějaký aplikační či souborový server s mnoha daty, se kterými neustále pracují a to X uživatelů najednou.

Čím lepší kabel, tím větší rychlost?

Běžně se tak setkáváme s tzv. kroucenou dvoulinkou (UTP), což je vlastně 8 vodičů rozdělených do 4 párů. Každý pár (2 vodiče) je mezi sebou pravidelně zakroucen po celé své délce.

UTP - Cat 5e vs Cat 6

Na první pohled jsou mezi nimi patrné 2 rozdíly, izolant uprostřed nich a tloušťka. Ano, kabel CAT 6 je silnější, než jeho předchůdce a proto je s ním kolikrát obtížnější manipulace. Není to však tloušťka jednotlivých vodičů, jakožto tloušťka izolantu, který se táhne po celé délce kabelu a odstiňuje jednotlivé páry od sebe.

Kabel kategorie 6 si tak může dovolit pracovat s efektivní frekvenci 250 MHz, zatímco kabel kategorie 5e pouze s frekvencí 100 MHz.

Někdo by si mohl myslet, že poměr 2,5:1 ve frekvencích může znamenat rychlost 2,5 x větší, ale mylně. Zatímco je kabel Cat 5e schopen pracovat maximální rychlostí 1 Gb/s na vzdálenost max. 50 metrů, kabel Cat 6 vyvine rychlost 10 Gb/s, pouze na 37 metrů.

Metr

Rozhoduje cena?

Ze svých zkušeností vím, že kabel Cat 5e plně dostačuje na jakékoliv domácí použití, není potřeba se dívat po lepším.

UTP kabel Cat 6 už je k reálnému zvážení v jakémkoliv podniku, ať malém či větším. Ceny jsou dány především poptávkou a nyní jsou téměř rovnocenné, takže klidně můžeme sáhnout po kategorii vyšší.

Nevýhodou síťového kabelu kategorie 6 je prostřední izolant, který nám dá více práce, pokud si kabel stříháme na míru sami. Jinak jsou si výstupy (koncovky RJ-45) velikostně totožné, takže je bez obav můžeme i kombinovat.

Peníze, mince

A co hardware?

Ano, pokud chceme plně využívat rychlosti kabelů kategorie 6, musíme k tomu mít i podporovaný hardware. To už může být vyšší cenový rozdíl, než se zařízeními kategorie 5e a je tedy potřeba promyslet, zda pořídit lepší s výhledem na budoucnost, nebo zda nám mezi těmi kancelářskými stroji nepostačí maximální rychlost 1 Gb/s.

Já osobně si s kategorií 5e stále vystačím. Možná až budu mít rychlejší internet, než současných 15 Mb/s, tak mě to bude trápit, ale teď ještě opravdu ne :-)

Zdroj: http://www.fiber-optical-networking.com/cat-5e-cat-6-choose.html

23 komentářů u „LAN kabel Cat 5e nebo Cat 6? Rozdíl možná ani nepoznáte“

  1. Cat 5e má garantovaný 1 Gbps na 100m.

    A něco měření z praxe , zatím v rámci testů (síťová karta za skoro 3000kč ještě dlouho nebude běžná) :
    Vyzkoušeno celkem cca 40 přípojek. Nové UTP Cat5e Solarix

    Přípojky do vzdálenosti 45m mají 100 procentní úspěšnost se slinkovat na 10Gbps
    Přípojky o vzdálenostech 50-66m se už chovají dle místních podmínek – někdy 10Gbps, někdy jen 5Gbps.
    Přípojky o vzdálenostech 70-80m se už chovají dle místních podmínek – někdy 5Gbps, někdy jen 2,5Gbps
    Přípojky o vzdálenostech 100-110m vždy 2,5Gbps (ale jednou dokonce 5Gbps).
    Přípojky o vzdálenostech 110-116m se už ani jednou neslinkovali na 2,5Gbps, vždy jen 1Gbps.

    Odpovědět
  2. Stručné a srozumitelné. Info z praxe je asi nejzasadnější a teď jsem rád, že v RD tahám cat5e a nenechal jsem se zblbnout na šestku. Navíc zařízení na 1Gbps jsou dnes za pár korun narozdíl od těch na 10Gbps, takže stejně drtivá většina lidí bude doma dlouhá léta a to nejspíš do konce života do těch kabelů hulákat rychlostí max 1Gbps.

    Odpovědět
  3. Dobrý den,

    díky za osvětlení i pro laiky. Jen malá otázka. Zvažuji natažení kabelů po domě. Mám switch, který pracuje na 1G. Tento switch však můžu v budoucnu lehce vyměnit na rozdíl od kabeláže. Zvažuji tedy kabeláž „6“. Bude fungovat vše bez problému ?. Je mně jasné, že omezení bude aktuálně představovat switch pominuli internet, ale rád bych už natahoval kabely s nějakým výhledem. Není to tak dlouho, kdy mně někdo říkal, že Wifi 2,4 je OK :-)

    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Dobrý den,

      máte pravdu, že to s tou WiFi není tak dávno, co byla 2,4 a bylo to výhledově v pohodě. Teď už je WiFi 5 standardem a přichází WiFi 7.

      Kabeláž CAT 6 určitě můžete použít, je 100% kompatibilní s CAT 5E. Vše bude fungovat.

      Odpovědět
  4. Vzdy si s usmevem ctu podobny clanky.
    Klidne at si kazdy da co chce.
    Osobne , kdyz neco mam davat, tak davam kvalitni vec. A o to jde.

    Nejsem tak bohaty, abych si mohl kupovat levne veci.

    Plno lidi ani nezna vyznam teto vety..

    Za sebe: ja rozhodne cat 6, a klidne casem i neco lepsiho.

    Pravidlo: delate-li rekonstrukci, tak dejte husi krky. Nenechte se od blbcu ukecat, kabel se zahazi na tvrdo. Doba ukazala jiz davno, ze je vzdycky nutne pocitat s vymenou a vyhledem zda mi kabel vystaci za 5, 7, 10 let? Odpoved: samozrejme, ze ne. Ten cas vam to ukaze

    Odpovědět
    • Také vždy s úsměvem čtu nejen takové diskuze, ale i „moudra“ přispívajících (jako v tomto případě).
      Jsem elektrikář živící se (již mnoho let) bytovými a průmyslovými elektroinstalacemi. Rád bych se nechal pozvat od přispěvatele (ASD) až bude měnit kabel v „husím krku“ (tato ochrana tam není pro případnou výměnu kabelu, ale kvůli mechanické ochraně). Opravdu bych Vás rád viděl, jak měníte kabel v „husím krku“, když už uložen pod omítkou a od datového rozvaděče ke koncové zásuvce je to (nejen několik desítek metrů) i přes několik (ne málo) pravoúhlých ohybů :-). Už jste to zkoušel? Já ano.
      Těším se na praktickou ukázku a přeji hezký den.
      Pa*

      Odpovědět
      • Při trochu chytrém návrhu to nemusí být několik desítek metrů, rozhodně ne v běžném rodinném domě.

        Odpovědět
      • Také jsem elektrikář…doma rozvody v husím krku a na vzdálenost 20 m bez problémů…jen když jsem si ukládal husí krk požíval jsem mozek ( nedelal jsem rozvod, ale dělal jsem rozvod) ono když dva dělají totéž nemusí to být totéž… někdo je elektrikář celý život a nekdo je pan elektrikář…. marné k práci je potřeba používat hlavu a nebát se více práce… pak se zde nemusí elektrikář odvolávat na „mourda“…. hold každý dělá jinak a každý bere moudro jinak.Možná více respektu k starým rozvodům a pak ony “ moudra“ se stanou moudry….

        Odpovědět
      • Jo? Instalovali jsme ethernet do trubek původně připravených pro telefon. Několik činžáků. Neříkám, že to šlo snadno, ale šlo to a bylo to rychlejší, než rozmlátit všechno a následně dělat omítky v celých společných prostorách. Navíc by to asi ani nikdo nezaplatil. Pochopitelně se ty trubky nesmí instalovat jako v novostavbách, kde na tom zedníci snad vážou i uzly, navíc krabice nikde a trubka dlouhá klidně 20m kolem dokola celého baráku ještě navíc, protože proč ne, že. Každopádně věci jako Cat5e, Cat6, RG-59 atd jednoduše musí do trubky, to není určené na montáž pod omítku, ikdyž mnozí prodejci tvrdí opak. Takže té trubce se stejně nevyhnete, jde spíš o to, jestli tam přidáte prvky, které umožní kabel protáhnout, nebo se to udělá tak, aby to bylo levné a pak se rozbíjel celý barák. Ale ono na to stejně v novostavbě dříve či později dojde, protože všechny ty roury od hajzlu a kdoví čeho ještě zalité v betonové desce pochopitelně jednoho dne bude potřeba obnovit, no a nějakého tahání nových datových sítí si vedle takovéhoto élentu už ani nevšimnete. No, hlavně že to má sedlové střechy…

        Odpovědět
  5. Vždy s úsměvem čtu, když někdo glosuje, že není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci.
    Ono totiž mnohdy je levnější věc stejně kvalitní a někdy i kvalitnější než drahá věc. Takže nejlepší bude porovnávat cena/výkon a samozřejmě místní parametry a obtížnost manipulace.
    V tomto případě ale ceny nejsou moc rozdílné, tak zde budou zřejmě rozhodovat další věci.
    Co se týká těch „husích krků“ – k tomu se určitě připojuji.

    Odpovědět
    • Všechno je relativní, ale vy jste tak mimo, až to není hezké.
      Pořítat automaticky s tím, že drahá věc je stejně kvalitní jako levná je nesmysl. I když praxe ukázala, že obchodníci jsou schopni všeho a může to být i naopak.

      Tak jinak: Nejsem tak bohatý, abych si kupoval špatné věci, jak Vám to zní teď? :)

      Odpovědět
  6. Kdysi jsem mě plně funkční spoj 180m cat 5e se dvěma spojkami. Tento spoj dodnes funguje už 10 let, ale byl zkrácen na 120 metrů a nahrazen Gb switchem. Na 100Mb jsem jel na 100% a na 1000Mb jsem naměřil přes 800Mb do internetu. Bohužel nebyla možnost otestovat maximální rychlost na lokální síti. Předpokládám tedy že stáří kabelu ani drátové spojky nemají závratný vliv na výkon. Byl použit samozřejmě nejlevnější kabel. Co má největší vliv je výkonej switch.

    Problémy jsem měl s SFTP kabely které by měli odolat rušení ale reálně nefungovali, obyčejné UTP ano. Šlo o horizontky se Sinumerikem 840D kde byli obrovské proudy a vše v pohyblivých přívodech s délkou kabelu kolem 60m v pancéřové hadici.

    Odpovědět
  7. Rád bych se zeptal zda je cat5e dostačující na propojení dvou 1Gb switchů? Domnívám se že nejni pokud tam mezi nima může probíhat komunikace vetší než 1Gb příklad kopírování dat plus strýmování 4k videa a zároveň na jiný NAS ukládání dat. V tomto případě je lepší asi použit minimálně CAT6? je to tak?

    Odpovědět
      • Na 1Gb/s switchi nikdy nepůjde na jednom portu víc než 1Gb/s, co je přes skončí ve frontě nebo se zahodí. Takže 5e by stačilo, ale také bych šel do 6. Ne kvůli současnosti, ale kvůli případné budoucí výměně switche.

        Odpovědět
    • 1Gb = 115 Mb/s. CAT5e umí až 2.5 Gb. NA 4K video se doporučuje přenosová rychlost 15–25 Mb, na to CAT5e stačí bohatě, úplný overkill. U NASu záleží jakou má konektivitu (1x 1Gb nebo 2x 1Gb nebo 2.5Gb nebo dokonce 5Gb) a jaké tam jsou disky s jakým zápisem (myšlena rychlost). A v neposlední řadě, čím se připojuje počítač (1Gb nebo 2.5 Gb). Pokud bude počítač 1Gb, Switch 1Gb, NAS 1x 1Gb tak i zde bude CAT5e overkill. Takže jestli se vám doma válí CAT5e kabely (běžný standard snad od roku 2004, takže asi ano) tak je to jen na vás, jestli použijete staré nebo koupíte nové a rovnou CAT6. Koneckonců rychlost 1Gb si můžete zvětšit propojením skrze dva síťové kabely (pokud to umí dualband) a můžete se pak dostat až na 1.7 Gb.

      Odpovědět
  8. Doma jsem si natahal vše v CAT6. Kamery i AP po POE.
    Kabel jsem neplatil tak jsem to neřešil. Dostal jsem ho od známého.
    Teď ale mám dilema. Mám z právě vyhozené patch panely 5e a váhám jestli tím nedegraduji ty kabely když už jsem natahal cat6. Nevím jestli mám koupit cat6 patch panel, nebo je to úplně jedno. Bohužel přichází i doba WIFI7 kde už budou přítomné 2,5GB porty i když zatím má sestava Unifi DreamMachine umí „jen“ 1GB rychlosti, ale až jednou ten DreamMachine bude EOL tak ho vyměním zase za něco moderního. Teoreticky mohu dát teď cat5e Patch panel a pak ho časem vyměnit za ten cat6. Jen se mi nechce dělat práce dvakrát. To bych raději nedával žádný Patch panel a nechal tam jen kabely s konektory. Jde o 1000,- za Patch panel, ale nedá mi to se zeptat někoho zde. Tech patch panelů cat5e mám doma více.

    Odpovědět

Napsat komentář

Reklama