IrfanView: od stažení, instalace až po úpravu obrázků

Datum poslední úpravy:

Štítky: IrfanView

Reklama

Oblíbený a zdarma dostupný program pro prohlížení obrázků a jejich editaci. Snadno umí změnit natočení snímku, jeho překlopení, rozlišení i velikost. Díky integrovaným efektům můžete z obrázku vytvořit reliéf, sépii nebo ho prostě rozmazat.

Představení

IrfanView je Windows aplikace určená především pro prohlížení obrázků a jejich lehkou editaci. Není určena pro prohlížeče Mac a Linux (WINE nepočítám). Patří mezi nejpoužívanější svého typu a je často používána jako náhrada za defaultní program Fotky od Microsoftu. Ten umí snad jen změnit rozlišení, mimo prohlížení.

Specifikace aplikace Microsoft Fotografie, zkráceně Fotky
Specifikace aplikace Microsoft Fotografie, zkráceně Fotky

Používání a licence

Licenční IrfanView nám říká, že ho můžeme používat zdarma pro domácí a nekomerční použití. Pro komerční účely je potřeba zakoupit licenci za jednorázovou cenu 12$ nebo 10Є. Při koupi 11 a více kusů je slíbena sleva.

Objednávku není možné provést online, online jdou pouze dary přes PayPal nebo platební kartu. V případě zájmu o registraci pro komerční užívání je potřeba kontaktovat vývoj na e-mailu irfanview@gmx.net a domluvit se.

Minimální požadavky IrfanView

Náhrada za Microsoft Fotky by měla být co nejdostupnější a mít minimální nároky. To se IrfanView daří a proto ani neexistuje tabulka s minimálními nebo doporučovanými požadavky. Existuje v 32 i 64 bitovém provedení a jedinou podmínkou je operační systém, od Windows XP až po nejnovější Windows 11.

Bez problémů ho spustíte i na těch nejlevnějších repasovaných počítačích. Osobně odzkoušeno.

Stažení a instalace IrfanView

Jelikož se primárně jedná o zdarma dostupný program, doporučuju jeho stažení z oficiálních stránek. Budete mít jistotu, že máte poslední aktualizovanou verzi.

Stažení samo rozbalovacího EXE souboru IrfanView, 64 bit
Stažení samo rozbalovacího EXE souboru IrfanView, 64 bit

Během instalace budete dotázání, jestli instalovat pouze pro daného uživatele, nebo pro všechny uživatele počítače. To záleží čistě na Vás.

Dále zde bude možné určit, pro jaké soubory (přípony souborů) má být IrfanView výchozí aplikací. Toto se můžete pokusit nastavit, ale dle zkušeností to tímto způsobem ve Windows 10 nefunguje.

Integrace IrfanView s Windows 10

Ve Windows 10 je potřeba určit IrfanView jako výchozí aplikaci pro prohlížení fotek. Stačí v Nastavení nebo vyhledávání ve Windows zadat „Výchozí aplikace“ a stránku otevřít.

Zde klikneme na ikonu nastaveného prohlížeče fotek a z nabízeného seznamu vybereme požadovaný. Nemusíme změnu potvrzovat, proběhne automaticky. Tím se IrfanView přiřadí ke všem běžným typům obrázkových formátů a bude se automaticky spouštět při snaze otevřít obrázek.

Výchozí aplikace Windows s nastaveným IrfanView pro fotky
Výchozí aplikace Windows s nastaveným IrfanView pro fotky

Implementace češtiny do IrfanView

Pokud instalujete IrfanView poprvé, určitě si po jeho spuštění všimnete, že není v českém jazyce. Čeština není součástí instalačního balíku, je potřeba ji doplnit.

Jazykový balíček se nachází přímo na oficiálních stránkách pod položkou menu LANGUAGES. Instalace si sama pozná, kde máte program umístěný, jestli jste provedli instalaci jak popisuju výše.

Stažení českého jazyka do IrfanView
Stažení českého jazyka do IrfanView

Pro načtení českého jazyka do programu ho musíte restartovat, tzn. vypnout a znovu zapnout. Následně v horizontální liště nahoře najdete položku „Options => Change language…“ (druhá odshora).

Zde by měl být řádek s DLL hodnotou „CZECH.DLL“, který potřebujeme. Stačí ho vybrat a potvrdit.

Změna jazyka na český v IrfanView
Změna jazyka na český v IrfanView

Změna je okamžitá. Ihned po stisknutí tlačítka OK si můžeme všimnout, že se horizontální nástrojová lišta přeloží.

Základní orientace a práce s IrfanView

Filozofie programu je „Designed to be simple but powerful“, což v překladu znamená „Stvořen být jednoduchý ale silný“. V adresáři Program Files čítá něco kolem 60 MB, což na prohlížeč obrázků není málo, ale IrfanView není obyčejným prohlížečem. I když ho tak budeme používat asi nejčastěji.

Jakmile s jeho pomocí otevřeme nějaký obrázek, nástrojová lišta se rozšíří o nové položky a my se o snímku dozvídáme informace. Ty jsou umístěné vlevo dole pod obrázkem a najdeme tam například rozlišení a barevnou hloubku, velikost na disku/v paměti nebo datum uložení.

Klávesové zkratky

Jako u většiny Windows aplikací, i zde fungují obvyklé klávesové zkratky, které usnadňují dlouhé ježdění myší a hledání. Mezi ně patří „O“ pro otevření, „S“ pro uložení, „Ctrl+P“ pro tisk, „Ctrl+C“ pro kopírování a další.

Z kláves informačního charakteru je asi nejzajímavější tlačítko „i“, které nám ihned zobrazí okno s dalšími informacemi o právě zobrazovaném obrázku. Najdeme zde název souboru, přesné umístění, použitou kompresi a další technické údaje.

Obrázek v IrfanView se zobrazenými informacemi
Obrázek v IrfanView se zobrazenými informacemi

Většina dalších klávesových zkratek už je píše funkčních sloužící k úpravě obrázku.

Konverze formátů obrázků v IrfanView

Jednou z výhod IrfanView je jednoduchá možnost přeukládání obrázků do různých formátů. Stačí nad obrázkem stisknout klávesu „S“ a vybrat si, kam a v jakém formátu (příponě) chceme obrázek uložit. Na výběr máme přes 20 typů včetně PDF formátu.

Možnost uložení PDF formátu v IrfanView
Možnost uložení PDF formátu v IrfanView

Nastavení úrovně komprese

Některé formáty umožňují nastavit si úroveň komprese. Z těch obvyklých je to JPG a PNG:

  • JPG využívá ztrátovou kompresi, takže čím vyšší kvalita výsledného snímku, tím větší datový objem, ale zachování kvality. Můžete nastavit až 100 %.
  • Formát PNG je bezztrátový, takže je objemnější než JPG, ale i u něj máme možnost nastavit úroveň komprese.
    Použitý obrázek „Slunce za mraky“ při kompresi úrovně 0 (žádná) měl 4,83 MB, při kompresi úrovně 9 (nejvyšší) měl 2,44 MB.

Nastavení limitu velikosti

Velice šikovná funkce je automatické nastavení komprese pro dosažení požadované velikosti. Například když reklamní kanál Seznam Sklik požaduje obrázek o maximální velikost 150 KB, ale my máme od grafika kreativy o velikostech 1 MB.

Při ukládání zvolíme formát JPG, u kterého se nám objeví okno s dodatečným nastavením. V něm se nachází funkce omezení maximální velikosti. Rozlišení zůstane zachováno, jen se dynamicky změní úroveň komprese. Stačí povolit, zadat hodnotu a uložit.

Nastavení limitu velikosti obrázku na 150 KB
Nastavení limitu velikosti obrázku na 150 KB

Automatická detekce chybné přípony

Podpora formátů PNG a JPG bývá u většiny programů stejná, oba formáty bez problémů otevřeme. Někdy se však stává, že se přípony zaměňují nebo se mylně ručně přepisují. Snímek může mít příponu PNG a tvářit se tak jako bezztrátový, ale ve skutečnosti může jít pouze o přejmenované ztrátové JPG.

IrfanView to umí poznat ihned při otevření a nabídne změnu přípony na tu skutečnou, v jakém formátu obrázek je.

Odhalení neprávné přípony v IrfanView
Odhalení neprávné přípony v IrfanView

Úprava obrázků pomocí IrfanView

Jestli stále máte pocit, že toho IrfanView neumí o nic více, než jakýkoliv jiný prohlížeč obrázků, konečně se dostáváme na úpravy. Nebudu zde uvádět vše, ale vyberu některé používané.

Otáčení

Jednoduchá oblíbená funkce, kdy klávesami „L“ a „R“ můžete otáčet obrázek o 90°. Pokud ho chceme mít vzhůru nohama, stačí stisknout některou z uvedených kláves 2x.

Slunce za mraky vzhůru nohama
Slunce za mraky vzhůru nohama

Klávesovou zkratkou „Ctrl+U“ se dostaneme do režimu Vlastní rotace, kdy si můžeme s obrázkem rotovat jak potřebujeme. Nesmíme zapomínat na změnu rozlišení, případně pozadí.

Převrácení

Další hojně využívaná funkce, která nám umožňuje zrcadlově převrátit celý snímek. Klávesa „H“ převrací horizontálně, klávesa „V“ vertikálně.

Změna rozlišení

Nejpoužívanější funkce, pokud potřebujeme zmenšit obrázek na danou velikost. Potřebujeme-li zredukovat datový objem snímku a nepotřebujeme mít rozměry na plakát, v první řadě bychom se měli podívat na rozlišení. Nemáte-li grafický web, rozlišení Full HD (1920×1080 px) by mělo stačit.

Klávesovou zkratkou „Ctrl+R“ nebo v nabídce „Obrázek => Změnit velikost/Převzorkovat…“ zobrazíte okno s možností změny rozlišení. Kromě nastavení velikosti může vybrat DPI, metodu převzorkování nebo si prostě vybrat z některý standardních velikostí.

Změna velikosti obrázku v IrfanView
Změna velikosti obrázku v IrfanView

Pozor, v případě různého poměru stran a vybrání šablonové velikosti se obrázek přizpůsobí té nejvyšší hodnotě. Tzn. při vybrání rozlišení 192×1080 bodů se může obrázek změnit například na 1920×768 bodů nebo cokoliv jiného.

Stupně šedi

Kombinace kláves „Ctrl+G“ okamžitě převede aktuální obrázek do stupňů šedi. Elegantně to vypadá a probudíte fantazii pozorovatele, co za barvy se pod tou šedivou může skrývat.

Slunce za mraky ve stupních šedi
Slunce za mraky ve stupních šedi

Efekty

IrfanView také nabízí několik efektů, díky kterým se může obrázek buď zcela změnit, nebo získat nové pojetí. Možnosti jsou například:

  • 3D tlačítko
  • Rozmazání
  • Reliéf
  • Olejomalba
  • Mozaika
  • Sépie

Je jasné, že se funkcionalitou nemohou rovnat specializovaným nástrojům typu Adobe Photoshop nebo GIMP, ale fungují velice dobře. Pokud například ze svého snímku chceme vytvořit reliéf, je to na jedno kliknutí.

Reliéf obrázku slunce za mraky
Reliéf obrázku slunce za mraky

Reklama

2 komentáře u „IrfanView: od stažení, instalace až po úpravu obrázků“

  1. IMG-20230107-WA0001.jpg

    Obrázek (fotografie) ve formátu JPEG. K prohlížení použijte program typu IrfanView.
    Soubor byl nahrán 2023-01-07 15:31:40, staženo 0krát.
    Velikost souboru: 110.3 KB
    IMG-20230107-WA0002.jpg

    Obrázek (fotografie) ve formátu JPEG. K prohlížení použijte program typu IrfanView.
    Soubor byl nahrán 2023-01-07 15:36:25, staženo 0krát.
    Velikost souboru: 113.6 KB
    IMG-20230107-WA0003.jpg

    Obrázek (fotografie) ve formátu JPEG. K prohlížení použijte program typu IrfanView.
    Soubor byl nahrán 2023-01-07 15:36:25, staženo 0krát.
    Velikost souboru: 110 KB
    IMG-20230107-WA0004.jpg

    Obrázek (fotografie) ve formátu JPEG. K prohlížení použijte program typu IrfanView.
    Soubor byl nahrán 2023-01-07 15:36:25, staženo 0krát.
    Velikost souboru: 102.9 KB
    IMG-20230107-WA0005.jpg

    Obrázek (fotografie) ve formátu JPEG. K prohlížení použijte program typu IrfanView.
    Soubor byl nahrán 2023-01-07 15:36:25, staženo 0krát.
    Velikost souboru: 37.9 KB
    IMG-20230107-WA0006.jpg

    Obrázek (fotografie) ve formátu JPEG. K prohlížení použijte program typu IrfanView.
    Soubor byl nahrán 2023-01-07 15:36:25, staženo 0krát.
    Velikost souboru: 39.2 KB
    IMG-20230107-WA0007.jpg

    Obrázek (fotografie) ve formátu JPEG. K prohlížení použijte program typu IrfanView.
    Soubor byl nahrán 2023-01-07 15:36:25, staženo 0krát.
    Velikost souboru: 42 KB
    IMG-20230107-WA0008.jpg

    Obrázek (fotografie) ve formátu JPEG. K prohlížení použijte program typu IrfanView.
    Soubor byl nahrán 2023-01-07 15:36:25, staženo 0krát.
    Velikost souboru: 106.6 KB

    Odpovědět

Napsat komentář