Zrychlujeme PC: méně je někdy více

Datum poslední úpravy:

Štítky: Linux | odstraňování aplikací | Windows | zrychlujeme PC

Do počítače a jeho operačního systému se během jeho života instaluje množství aplikací a podaplikací. Ty všechny zpomalují jeho startování i běh samotný. Pokud si tedy nechceme počítač „zasekat“, měli bychom dodržovat pravidlo méně je více. Čím méně balastu, tím více výkonu pro jeho fungování.

 

Platí pro Windows i Linux

Pravidlo méně aplikací pro hladší chod neplatí jen pro operační systémy společnosti Microsoft (i když ta je tím proslulá, zbytečným zahlcováním a zpomalováním). I linuxové systémy mají rády, pokud neobsahují zbytečné aplikace, o které se musí starat.

Správce balíků Synaptic
Správce balíků Synaptic

 

U linuxových serverů je to dokonce velmi žádané, protože zde jsou kladeny požadavky na výkon, stabilitu a bezpečnost ještě o řád výše.

 

Odstraňujeme přebytečný software ve Windows

Vesměs existují 2 způsoby, jak odstranit přebytečný software:

  1. využít vlastního správce programů operačního systému,
  2. využít externího software.

 

V případě první volby a operačního systému Windows 10 stačí do Start menu nebo lupy vedle zadat výraz „Přidat“, a objeví se nám záložka „Přidat nebo odebrat programy“, na kterou klikneme.

Otevře se nám okénko s výčtem všech instalovaných programů, ve kterém můžeme listovat, vyhledávat a odinstalovávat. Co tedy neznáme, můžeme dát pryč.

Aplikace a funkce, Windows 10
Aplikace a funkce, Windows 10

 

V případě druhé volby, tedy využití softwaru 3. strany, doporučuji program CCleaner, o kterém tu existuje seriál. Každopádně se po spuštění do odinstalování neznámých a přebytečných aplikací dostaneme přes volbu Nástroje => Odinstalovat (viz snímek níže).

Opět můžeme snadno vyhledávat, procházet, modifikovat a odinstalovávat.

CCleaner, Odinstalovat
CCleaner, Odinstalovat

 

Tak začíná optimalizace

Dalšími kroky údržby operačního systému (počítače) se dostáváme k celkové optimalizaci a tudíž zrychlení běhu. Základem by tedy mělo být odstranění nežádoucích aplikací (tentokrát nemám na mysli viry), díky čemuž uvolníme systém a získáme cenný diskový prostor.

Další krok by mělo být pročištění dočasných souborů, nepoužívané cache apod., ale o tom zase příště.

2 komentáře u „Zrychlujeme PC: méně je někdy více“

Napsat komentář

Reklama