Je tu topná sezóna 2020/21, tentokrát s tepelným čerpadlem

Datum poslední úpravy:

Štítky: SolarSolution | tepelné čerpadlo | topná sezóna | vytápění

Od letošní topné sezóny vytápím tepelným čerpadlem a musím říct, že jsem opravdu spokojený. Vše je bez problémů a radiátory krásně hřejí. Konečně jsme si pořídil čistý způsob vytápění, který mi navíc šetří elektrickou energii.

Teplota v noci klesla

Pokles venkovní teploty v 36. týdnu znamená jediné, začíná se topit. Chápu, že někteří ještě nemusí, pokud mají kvalitní izolaci, ale pokles nočních teplot k 10°C je znát. Přes den sice vyskočí na +20°C, ale jak prochladnou zdi a sluníčko se schová za mraky, je chladno.

U mě topí tepelné čerpadlo SolarSolution

Topná sezóna 2020/21 je moje první, kdy se o celou bude starat tepelné čerpadlo. Instalováno bylo z kraje jara roku 2020, takže za sebou už nějaký ten provoz má, ale teď nastupuje už od podzimu.

Tepelné čerpadlo Solar Solution
Tepelné čerpadlo Solar Solution

Odvzdušnit radiátory a jde se na věc

První krok, který mě ve spojitosti se startem topné sezóny čekal, bylo odvzdušnění radiátorů. Bohužel se nějaký ten vzduch do soustavy vždycky dostane, takže stačilo jít na nejvyšší bod (žebřík v koupelně) a provést odvzdušnění. Bylo to za několik okamžiků, ale tento proces budu muset ještě cca po týdnu zopakovat, nějaké bubliny jsou v radiátorech slyšet.

Poté už jen stačilo na pokojovém bezdrátovém termostatu nastavit požadovanou teplotu v chladné místnosti (v dětském pokoji stačí 21,5°C) a aktivovat činnost vytápění na ovládacím panelu. Ten se nachází u 200 litrového zásobníku dodaného stejnojmennou společností Solar Solution.

V základu bývá nastavena teplota topné vody na 50°C, ale já kvůli této nízké teplotě pořizoval do celého bytu 3-deskové radiátory značky Korado, abych mohl případně jít ještě níž. Mám už vyzkoušeno, že topení na 45°C není problém. Avšak zima a teploty pod -10°C ještě ukážou.

Ovládací panel tepelného čerpadla
Ovládací panel tepelného čerpadla

Tepelné čerpadlo naskočilo bez problémů

V okamžiku aktivace činnosti topení se venkovní jednotka roztočila a teplá voda začala proudit do vyrovnávací nádrže, odkud už je rozvedena do celého domu. Nebylo tedy potřeba nic vymetat, jako se to dělalo do teď, řešit zanesené trubky, komín atd. Prostě paráda.

Cena vs. pohodlí

Tepelné čerpadlo stále nepatří mezi levné způsoby vytápění především díky své pořizovací ceně. Pokud do toho započítám ještě výměnu všech radiátorů v bytě, 200 tisíc nestačí. A to patří Solar Solution mezi ty opravdu levné. Však si nechte provést bezplatnou kalkulaci a poptávku, možná budete mile překvapeni.

Důležité je, že vám k samotnému provozu postačí pouze elektrická energie. Konec konců, bez ní nefunguje ani plynový kotel či kotel na tuhá paliva, protože neběží oběhové čerpadlo (jedině samotížka nebo lokální topení). K vytápění tepelným čerpadlem vám ČEZ poskytne tarif D57d, který je opravdu levný (20 hodin denně noční proud) a ušetříte tak v celé domácnosti.

Velký kladem je také ten fakt, že se zbavíte „špinavé práce“ se dřívím, uhlím a dalšími topidly. V horizontu několika let tak vychází TČ jako nejlepší způsob vytápění, avšak je třeba počítat s nižším teplotou topné vody. Konec konců, existuje příspěvek na téma Výhody tepelného čerpadla, který doporučuji přečíst. Dozvíte se zde i nevýhody, ale není jich mnoho.

Napsat komentář

Reklama