Windows mě naštval, přešel jsem na Linux

Datum poslední úpravy:

Štítky: Linux | Linux Mint | operační systém

Nebudu zastírat, že jsem již před několika lety a po dobu několika měsíců testoval různé verze OS Linux. Bavilo mě to a říkal jsem si, že by se svět IT mohl ubírat touto cestou (částečně se tak děje, případ Google Android). Nyní však nastal ten okamžik, kdy jsem na svém pracovním PC kompletně přešel právě na Linux, může si za to Windows sám.

 

Když se systém chová podivně

Jakožto bývalý správce IT (teď už spíše koníček) jsem se vždy snažil mít systém čistý, bez zbytečného balastu atd. Poslední dobou se mi však přestávají zamlouvat aktualizace Windows 10, kdy se mi například PC odmítalo vypnout, restartovat či dokonce uspat. Aktualizace probíhaly dlouho a na konci stejně přišla hláška, že se nepovedlo, že se o to pokusí znovu.

To a další nezvyklosti prostě na svém pracovním PC nechci. Mám PC se starším procesorem Intel Core i3-4130T (rok 2013).

Intel Core i3, box
Intel Core i3, box

 

Linux není jednotný, kterou distribuci vybrat?

Svět operačního systému Linux je hodně roztříštěný. Vesměs každý, kdo na to má potřebné znalosti a čas, si může vytvořit linuxový operační systém podle svých představ. Není proto divu, že existuje nespočet distribucí a jejich počet přibývá.

Pro základní přehled se můžeme podívat například na portál DistroWatch (AJ).

Linux Mint, logo
Linux Mint, logo

 

Na základě předchozích zkušeností jsem se rozhodl pro Linux Mint, který se vzhledem i chováním podobný (ne však stejný) operačnímu systému skupiny Microsoft.

Však už jsem na toto téma napsal několik příspěvků. Jeden na tomto portálu, jiný na portálu Český-Internet.cz.

 

Nepotřebuji specializovaný software

Ve firemní sféře často bývá zvykem, že jsou zde specializované systémy jak pro management, tak třeba pro výrobu. Tyto systémy nefungují na operačních systémech řady Linux a jsou tak odkázání na Windows.

U mě to neplatí. Já si povětšinou vystačím s běžně dostupnými aplikacemi a navíc se snažím vybírat takové, aby fungovaly jak pod Windows, tak i pod Linuxem. Příkladem je kancelářský balík LibreOffice, se kterým pracuji již několik let. Když se náhodou mám u někoho posadit k MS Office, už ani pořádně nevím, co s ním :-D

 

A zakončíme to otázkou: Co myslíte,  vydržím na OS Linux na svém hlavním pracovním PC?

Na odpovědi se těším v komentářích, děkuji.

2 komentáře u „Windows mě naštval, přešel jsem na Linux“

  1. Zdravím, mě Windows též naštval. Moje aktuální zkušenost: https://bohumiluvblog.blogspot.com/2019/08/trable-s-windows-aneb-tux-pod-kapotou.html Microsoft mě svoukvětnovou aktualizací 1903 donutil vrátit se po letech k Linuxu. Po pár dnech nastavování, obnovování dat z externího disku u Linuxu zůstanu. To i přes ztrátu dodatečně k notebooku pořízenému Win 10 Pro a plné Pro verzi Officů. Raději se detailněji seznámím s LibreOfficem. Objednal jsem si dnes tuto publikaci: https://www.megaknihy.cz/kancelarske-programy/5690034-libreoffice-6-optimal-nutzen-das-handbuch-zur-software.html

    Odpovědět
    • Ahoj. Držím palce s Linuxem, já to měl před několika měsíci obdobné. Také jsem na své pracovní PC nainstaloval Linux (konkrétně Linux Mint Mate) a opustil tak W10 Pro, které jsem tam měl zakoupené.

      MS Office vůbec nekupuji, LibreOffice mi na moje účely plně dostačuje, případně používám Google Dokumenty. Pokud nejsi na kancelářský software příliš náročný a nepotřebuješ vysoce pokročilé funkce v Excelu, LO by měl dostačovat :-)

      Odpovědět

Napsat komentář

Reklama