Vyzkoušel jsem repasované PC DELL Optiplex 3020 SFF

Datum poslední úpravy:

Štítky: Dell Optiplex 3020 | repasované PC

Opět jsem měl možnost vyzkoušet další z repasovaných počítačů. Tentokrát se jednalo o značkový počítač DELL malého provedení s výkonným 4-jádrovým procesorem Intel Core i5 z roku 2014 a SSD diskem. Pro běžné neherní využití jde o počítač se skvělým poměrem cena/užitná hodnota.

Počítač pro běžné domácí použití

V rámci správy počítače pro běžné domácí činnosti se ke mně dostal repasovaná značkový počítač PC DELL Optiplex 3020 SFF, který byl pořízen u společnosti VT DATA a.s. za celkovou cenu necelých 6 tisíc Kč. Cena byla v tomto případě důležitým faktorem, avšak rozhodně to neznamená, že by byl počítač nějak ochuzen.

Jeho jádrem je procesor 4. generace Intel Core I5 4690, který běží na 3,5 GHz a svým výkonem neztratí ani v současné době. Operační paměť 8 GB DDR3 se už pomalu stává přežitkem, ale stále se běžně využívá a pokud funguje, není co řešit.

Důležitým faktorem je SSD disk, který nehorázně snižuje dobu odezvy a výrazně zrychluje práci počítače. Součástí byl disk EMTEC SSD Power Plus 3D NAND o kapacitě 240 GB, který jsem však vyměnil za SAMSUNG 860 EVO 250 GB, protože se jednalo o náhradu za již nefunkční PC, kde bylo SAMSUNG SSD s již veškerými daty a instalacemi. Disk EMTEC jsem umístil do rámečku 3,5″, už pro něj mám jiné využití.

EMTEC SSD Power Plus 3D NAND 240 GB
EMTEC SSD Power Plus 3D NAND 240 GB

Velikost PC skříně je SFF

Co se týká fyzické charakteristiky počítače, jde o tzv. desktop PC. Jeho optimální poloha je naplacato například pod monitorem. Jeho označení má přízvisko SSF, což je zkratka sousloví Small Form Factory. Takto označené výpočetní jednotky byly navrženy a zkonstruovány k minimalizaci objemu především ve srovnání s formátem ATX. Nejde však pouze o velikost case, ale i HW musí být uzpůsoben pro tuto velikost.

V případě počítače DELL Optiplex 3020 SFF to bylo zvládnuto na jedničku a vnitřek počítače vypadá skutečně dobře. Nikde žádné kabely nepřesahují, nepletou se a dokonce i pro ventilátor je dostatek prostoru. Samotná manipulace s jednotkami a dalším hardwarem je velice jednoduchá.

Vnitřek PC DELL Optiplex 3020 SFF
Vnitřek PC DELL Optiplex 3020 SFF

Možné nevýhody malého provedení

Jsem možná ze staré školy, ale mám rád klasické tower skříně. Ty obvykle nemají problém s kapacitou více disků, větší grafické karty s ventilátory nebo pořádným zdrojem. v Případě SFF  provedení jsou tato omezení reálná a je potřeba s nimi počítat. Na základní desce sice najdete sloty 1x PCIe x1 a 1x PCIe x16, ale musí to vše být low profile a s hlubokým ventilátorem nepočítejte.

To samé se týká i rozšíření o další SSD nebo HDD. Raději doporučuji externí jednotku.

Malé shrnutí na závěr

Počítač DELL Optiplex 3020 SFF od VT DATA s.r.o. funguje krásně a tiše. Vím, že se na čistotě celého počítače zakládají. Test na paměť a stress test neukázaly žádný problém, modrou smrt jsem po 2 desítkách hodin provozu nezaznamenal.

DELL OptiPlex 3020, HWiNFO64
DELL OptiPlex 3020, HWiNFO64

Běžná záruka na repasované PC stroje je zde 12 měsíců, ale není problém si připlatit 390 Kč za prodloužení na 24 měsíců. V tom případě máte záruku jako na nové PC v délce 2 let. Pokud by se však měl objevit nějaký hardwarový defekt, objevil by se zřejmě v první dny používání.

Napsat komentář

Reklama