Vodní kámen a prevence před jeho usazováním

Datum poslední úpravy:

Štítky: prevence | vodní kámen

Reklama

Vodní kámen je pěkný prevít. Ucpává trubky, snižuje efektivitu topných těles a mnohdy se mohou kousky vodního kamene dostat třeba i do kávy a čaje, což není nic dobrého. Existuje však jednoduchá prevence, znáte ji?

 

Kyselina citrónová či ocet až na konci

Určitě víte, že vodní kámen například v rychlovarné konvici zničíte povařením octového nálevu či kyseliny citrónové. To je pravda, ale určitě se to nedá použít jako prevence. Kyselina citrónová se nachází i v některých potravinách pod označením E330.

Když už vodní kámen například v rychlovarné konvici máte, těmito dvěma sloučeninami ho odstraníte bez jakéhokoliv poškození, přičemž kyselinou citrónovou preferuji (nenechává kyselé prostředí a zápach, samozřejmě po důkladném propláchnutí čistou vodou).

Kamenné vědro
Kamenné vědro

 

Vodní kámen a tekoucí voda

Jednoduchou prevenci je tekoucí voda. Pokud si například vaříte 2 x 200 ml kávy a dáte do konvice půl litru vody, co dělá těch zbývajících 100 ml? Tento zbytek vody v konvici zůstává a obsažený vodní kámen se usazuje. Dříve nebo později se musíte uchýlit k jeho odstranění.

Pokud však přebývající vodu vylijete a konvici vypláchnete, zůstane minimum vody, ze které by se mohl vodní kámen tvořit a konvice tak zůstane delší dobu čistá.

Tekoucí voda, splav
Tekoucí voda, splav

 

Jednoduché a praktické

Jak jsme si právě přečetli, prevence usazování vodního je jednoduchá a účinná. Splachujete záchod po každém použití, nebo prostě čekáte, až se tam nahromadí více papíru a až poté pouštíte vodu?

Pokud čekáte, zbytečně necháváte usazovat vodní kámen a nečistoty. Ale v případě splachování drahou městskou vodou je to pochopitelné, že takto šetříte.

Stylový záchod, dřevěný, suchý
Stylový záchod, dřevěný, suchý

 

Kdy to prostě nejde?

Bohužel, tento postup se nedá použít například při usazování vodního kamene na dlaždičkách koupelny. Zde se voda sráží z teplé vodní páry a že bychom dlaždičky neustále oplachovali, otírali atd., to bychom se z toho zbláznili. Navíc má vlhkost v koupelně svůj další negativní vliv, při vlhkosti nad 60 % se aktivně množí plísně. Ty sice nenapadají vybavení koupelny jako takové, ale hnízdí mezi obklady, čehož si můžeme všimnout tmavými spárami. Běžné místo je mezi vanou a obklady, mezi umyvadlem a obklady na zdi atd. I silikony mohou plesnivět.

Při prevenci musíme mít v koupelně dobré odvětrávání nebo alespoň otevřené okno.

Reklama

2 komentáře u „Vodní kámen a prevence před jeho usazováním“

Napsat komentář