Vivaldi je velice svižný internetový prohlížeč se synchronizací

Datum poslední úpravy:

Štítky: internetový prohlížeč | Vivaldi

Reklama

Naprostá většina PC uživatelů brouzdajících po internetu bude mít primárně některý z těchto internetových prohlížečů: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer, Safari. Dnes se však podíváme na Vivaldi, což je velice ambiciózní projekt, který sice volně navazuje na Operu, avšak nejblíže má právě k prohlížeči Google Chrome.

 

Rychlost, funkčnost, nastavitelnost

Vivaldi v současné době zaujímá velice malé procento užívání (uvádí se necelé 1 %), avšak potenciál k růstu má velký. Vždyť jeho první verze spatřila světlo světa teprve před 2 roky, v dubnu 2016. Od té doby však ušel dlouhou cestu a nyní se jedná o výtečný kousek, který se může v mnoha ohledech stavět po boku velikánu Google Chrome či Mozilla Firefox.

prohlížeč Vivaldi, logo
prohlížeč Vivaldi, logo

 

Jedná se o prohlížeč s částečně uzavřeným zdrojovým kódem (není to open-source), přičemž jeho základ tvoří především projekt Chromium, ze kterého se vyvinul nejrozšířenější prtohlížeč světa Google Chrome. A prohlížeč Chromium má otevřený zdrojový kód.

Není proto divu, že se Vivaldi spíše podobá právě uvedenému prohlížeči.

VojtěchKrál.cz, snímek titulní stránky
VojtěchKrál.cz, snímek titulní stránky

 

Co se ale týče nastavitelnosti, možnostech atd., Vivaldi svého „otce“ překonává v mnoha ohledech. Možností nastavení je skutečně mnoho, od těch naprosto běžných (nastavení ukládání historie, cookies, nastavení listů prohlížeče, nastavení defaultního místa pro stahování souborů atd.), až po ty náročnější (nastavení gest myší, proxy).

Nastavení Vivaldi, listy
Nastavení Vivaldi, listy

 

Synchronizace chyběla, ale už je tu

Velkým „trnem v oku“ a nedostatkem prohlížeče Vivaldi byla absence synchronizace záložek, historie, hesel atd. Na mnoha internetových fórech lidé uvedli, že by si vybrali Vivaldi jako svůj primární prohlížeč internetu, kdyby měl synchronizaci.

Jejich přání bylo vyslyšeno a ke dni 26. září Vivaldi poskočilo na verzi 2.0, která s sebou přinesla tolik očekávanou funkci sjednocení.

Nastavení Vivaldi, synchronizace
Nastavení Vivaldi, synchronizace

 

Vivaldi prostě frčí kupředu

Jsem rád, že se ke mně dostal takovýto prohlížeč, protože je velice rychlý, funkční a staví na tom osvědčeném. Základ Chromium ho předurčuje k implementaci rozšíření, takže zde naleznete klasický Internetových obchod Chrome a některé oblíbené prvky naleznete už v samotném základu. Jedná se například o Speed Dial, tedy Rychlý přístup (viz snímek níže).

prohlížeč Vivaldi, Speed Dial
prohlížeč Vivaldi, Speed Dial

 

Vivaldi velice rád používám jako alternativu ke Google Chrome a nepotřeboval bych snad ani nic jiného. Běží bez problémů a nepamatuji, kdy mi naposled spadl. Už to bude hodně dávno a naprosto ojediněle. Proto ho doporučuji i vám a vlastně každému, kde chce zkusit něco nového a nechce jít cestou většiny.

Na prohlížeči záleží. Převezměte kontrolu s Vivaldi.

Reklama

Napsat komentář