Proč preferuji Twitter před Facebookem a ostatními sítěmi?

Datum poslední úpravy:

Reklama

Twitter a Facebook jsou jako David a Goliáš. Goliáš je desetinásobný a zdá se, že David nemá šanci, ale kdo ví, co se stane v budoucnu? Mám pocit, že Facebook tlačí na pilu až moc.

Facebook se mi zdá přeplněný

Poslední dobou se mi Facebook zdá neskutečně přeplněný. Myslím si, že za to může jeho současná situace, kdy Facebook přestal výrazněji růst a spíše se nachází ve fázi stagnace.

Podle portálu DataReportal.com byl růst uživatelů Facebooku za poslední čtvrtletí pouze 0,8 %. Se svými 2,9 miliardami účtů je na prvním místě mezi sociálními sítěmi a nevypadá to, že by o toto umístění měl v dohledné době přijít.

Počet aktivních uživatelů Facebooku, zdroj DataReportal.com
Počet aktivních uživatelů Facebooku, zdroj DataReportal.com

Ukočírovat takovéto množství nemůže být nic snadného, ale jelikož jde o těžce komerční produkt (s reklamou se potkáte na každém kroku), čím více uživatelů, tím pro Facebook lépe. A to je také jeden z důvodů, proč preferuji Twitter: na Facebooku velice často zobrazují reklamy, pro které nejsem cílem.

Spousta lidí je na Facebooku, protože tam prostě jsou ostatní (rodina, kamarádi atd.). Chápu, že je to místo vyměňování si názorů a komunikace, ale spousta lidí si tam jen hladí ego příspěvky typu jsem na dovolené v zahraničí, pořídil jsem si nový byt, k snídani jsem měl hamburger apod. To mě opravdu nezajímá, ale že bych si zrovna měl dát na spřátelenou osobu BAN, to zase nechci. A čím méně lidí budu sledovat, tím více mi bude Facebook zobrazovat pytloviny.

Messenger je použitelný

Vzhledem k velkému počtu uživatelů je pro mě Facebook vhodný kvůli Messengeru, který je jeho součástí. Jednoduše a rychle mohu napsat každému, kdo na Facebooku nemá příjem zpráv zablokovaný.

Přes Messenger se dá také volat a kvalita bývá obvykle lepší, než má třeba Skype.

Na Facebook si skočím pro radu

Abych ale Facebook nehejtoval příliš, čas od času si ve specifických skupinách napíšu o radu nebo pomoc. Mnohdy mi někdo poradí nebo mě navede správným směrem. Za to jsem velice rád, a když mám možnost a znalosti, také rád pomůžu.

Twitter mi ukazuje, co chci

Velkou výhodou Twitteru je, že mi ukazuje to, o co mám zájem a sleduji. Omezení 280 znaků na příspěvek nutí vkládajícího vypíchnout to nejdůležitější a ne plnit obsah balastem.

Počet aktivních uživatelů Twitteru, zdroj DataReportal.com
Počet aktivních uživatelů Twitteru, zdroj DataReportal.com

Počet 229 milionů aktivních uživatelů je podstatně menší, než má Facebook (přibližně 1/10), ale z hlediska přínosu je pro mě mnohem relevantnější. Že se mi zobrazí za den jen několik nových tweetů (příspěvků), je v pořádku. Obvykle to nejsou žádné hlouposti a odpad, které by plnili mozkovou kapacitu.

Facebook je pro mě důležitý z pracovních důvodů

Sociální síť Facebook je pro mě důležitá nejen kvůli interakci s blízkými, ale především z pracovních důvodů. Správa sociálních sítí spadá do mnou zvládnutého a nabízeného portfolia služeb. Pokud tedy já nebo klient bude chtít oslovit široké cílové publikum, je na to Facebook dobrý. Twitter takové možnosti nemá.

Instagram, TikTok, Snapchat a další nepotřebuji

Pro své osobní účely nevyužívám sítí typu Instagram, TikTok, Snapchat atd., protože je prostě nepotřebuji. Neříkám, že nevedu zajímavý a plný život, ale že bych neustále musel něco fotit nebo natáčet, a následně to veřejně sdílet, to skutečně ne. Influencer sociálních sítí ze mě asi nikdy nebude, bloger možná…

Reklama

Napsat komentář