Pořídil jsem si Radeon RX 560-B a jsem spokojený

Datum poslední úpravy:

Štítky: ATI | grafická karta | Radeon RX 560-B

Dlouhou dobu jsem váhal, jestli si mám pořídit novou grafickou kartu pro svého dědečka Intel Core i3-530. Nový základ jsem kupovat nechtěl a utratit horentní sumu také ne. Navíc při takhle slabém procesoru z roku 2009?

 

Zvolil jsem Radeon RX 560-B

Téměř vše je teď lepší a výkonnější, než mám doma já, ale když to pořád běží a plus mínus dostačuje, proč bych měl něco měnit?

Takže jen ten samotný proces rozhodování mi dal trochu zabrat. Každopádně jsem vždy fandil spíše dvojici AMD a ATI, než INTEL a NVIDIA. Je v tom jen pramálo objektivního, spíše subjektivního.

Na počátku jsem ani nevěděl, jestli mi tam ta grafická karta půjde (kvůli základní desce). Téměř 10 let starý základ je v oblasti IT ohromně znát, a tak jsem vznesl požadavek přímo na CZC.cz, jestli to s mou deskou půjde. A světe div se, prý nebude problém :-)

Sapphire PULSE Radeon RX 560
Sapphire PULSE Radeon RX 560

 

Skladem byl poslední kus tohoto „skvostu“ a tak jsem neváhal a objednal. Karta došla hned druhý den odpoledne.

 

Poskládám to tam?

Důležitá otázka byla, jestli se to do mé Midi Tower vůbec vejde. Kabeláž uvnitř skříně je docela šílená a disk tam také nemám jen jeden.

Naštěstí se podařilo, a karta do PCI-E slotu zapadla. Fotku jsem však neudělal, protože už byl večer a kdyby to někdo viděl, jak to v mém PC vypadá, asi bych se za to i trochu styděl… Ale vložím sem fotku, jak vypadá takový Sapphire PULSE Radeon RX 560 čerstvě vytažený z balíku (ještě s fólií na sobě).

můj Sapphire PULSE Radeon RX 560, 2GB
můj Sapphire PULSE Radeon RX 560, 2GB

 

Nízká spotřeba a nižší výkon? To jsem přesně chtěl

Ono to ani na e-shopu nebylo napsáno (dokonce tam je uvedeno, že se jedná o přetaktovaný kus (OC)), ale už podle ceny a některých parametrů bylo jasné, že se nebude jednat o plnohodnotné retail RX 560. Hned po zapojení a otestování na UserBenchmark se objevila informace, že se jedná o odlehčenou verzi RX 560-B.

UserBenchmark.com - RX 560-B vs GTX 1050
UserBenchmark.com – RX 560-B vs GTX 1050

 

Mě to nijak nezklamalo (přesně takové jsem to čekal), ale naopak potěšilo, že si jsou grafika vs. zbytek HW přibližně vyrovnání a že se vyloženě nečeká na nějakou komponentu, která by jakkoliv výrazně degradovala výkon. Dokonce i pevný disk (stále plotnové SATA) se chvílemi zatvářil, že nestíhá dodávat data, ale to bylo opravdu výjimečně.

Podle výše uvedeného snímku jsem v celkovém součtu jen 22 % pod Nvidia GTX 1050. Já však musím přidat ještě nějaké to procento do záporu, protože opravdu nemám výkonné PC s rychlou sběrnicí PCI-E 16x 3.0.

 

Grafická karta dorazila teprve včera a až večer jsem ji zapojil, takže nebyl čas na jakékoliv hlubší testování. Podle všeho to ale vypadá slibně a zase by to mělo prodloužit životnost celé mé „pravěké“ sestavy.

1 komentář u „Pořídil jsem si Radeon RX 560-B a jsem spokojený“

Napsat komentář

Reklama