Posledních několik let se čím dál častěji můžeme setkat s pojmem “BIO potravina”, což by měl být jakýsi punc kvality informující, že byla daná plodina pěstována šetrně, s použitím minimálního chemického ošetření atd. V řadě případů se však toto označení zneužívá pro marketingové účely, mlží se a zákazník si tak vlastně zbytečně připlácení za nepodložené kecy.
S naší mrkví je hlína!
Já měl tu možnost si vyfotit, jak vypadá obal od BIO potravin nejmenovaného dodavatele. Asi je zvykem, že když si koupím potraviny, jsou připravené k dalšímu zpracování a ne že je ještě musím čistit, omývat. Proč bych tedy měl dostávat mrkev s hlínou? Šetří na vodě a čištění?
Nejhorší na tom ale je, že se uvádí, že je bez zbytečné chemie. Dokáže mi někdo vysvětlit, co je to ta “zbytečná chemie”? Je to aby plodiny neplesnivěly, aby je nenapadaly škůdci, aby byly velké a pěkné?
To vše řeší chemie, případně genetika a to už jsou zásahy, které jsou neslučitelné s pojmem BIO zemědělství.
BIO potraviny je potřeba vybírat
Rozhodně neříkám, že jít cestou šetrnějšího zemědělství je špatné, to vůbec ne. Ale je potřeba odlišovat, co je skutečně BIO a co je jen marketing.
V současné době jsou kontroly nedostatečné, informovanost veřejnosti špatná a marketing má tolik možností, jak mlžit a podávat nepřesné informace. Copak se nedají tito “BIO podvodníci” zastavit?
Doporučuji si vyzkoušet nakoupit u několika dodavatelů těchto komodit a porovnat, co vám bude vyhovovat nejvíce.
Dobry den, zaujal me vas clanek k problematice biopotravin. A tak se chci doptat, proc myslite, ze kontroly jsou v soucasne dobe nedostatecne, resp. proc tak soudite? Mate nejake objektivni poznatky o tom, jak kontroly probihaji nebo je to jen vas pocit? Dekuji a jsem s pozdravem.
Dobrý den, soudím tak podle informací, které se ke mně dostávají. Není “bio” jako bio. Slyšel jsem o případech, kdy se produkty začaly označovat jako bio, aby se mohla nasadit vyšší prodejní cena/marže. Nedokážu to nijak objektivně potvrdit, ale v některých případech mám i ten pocit.