Kyselina citrónová (E330) není tak neškodná, jak si myslíme

Datum poslední úpravy:

Štítky: E330 | emulgátor | kyselina citrónová | vodní kámen | zubní sklovina

Emulgátory, hovorově „Éčka“, dodávají potravinám vůni, chuť, barvu, slouží jako konzervanty atd. Ale ne všechny jsou zdravé, a i když se uvádí, že jsou neškodné, mohou pěkně pozlobit. Podíváme se konkrétně na kyselinu citrónovou (E330), která je uváděna jako zdravý emulgátor, což rozhodně není žádný andílek.

Kyselina z citrusových plodů

Tato sloučenina kyselé podstaty byla objevena již v 8. století našeho letopočtu, izolována byla poprvé v roce 1784 právě z citrónové šťávy švédským chemikem jména Carl Wilhelm Scheele. Od 19. století se průmyslově vyrábí a využívá.

Její velkou výhodou je, že je velice dobře rozpustná ve vodě.

Chemický vzorec kyseliny citrónové
Chemický vzorec kyseliny citrónové

Kyselina citrónová a vodní kámen

V jednom ze svých předchozích článků jsem se krátce věnoval prevenci usazování vodního kamene. Zmínil jsem, že je kyselina citrónová (E330) jednou z ověřených metod jeho odstraňování. Každá hospodyně by ho proto měla znát.

Objevuje se všude tam, kde je voda. Nezáleží, jestli máte vlastní studniční, nebo městskou. Pračky, myčky, sušičky, rychlovarné konvice atd. Vodnímu kameni se nic nevyhýbá.

Vodní kámen na elektrickém ohřívači
Vodní kámen na elektrickém ohřívači

E330 a naše tělo

Kyselina citrónová nás dokáže zbavit vodního kamene velice spolehlivě. Dokáže ho odstranit i z velmi zasažených míst, kde ho jsou celé vrstvy. Stačí jen použít vyšší koncentrací, případně zopakovat proces do naší spokojenosti.

Pokud si však představíme, co tento emulgátor dovede z odolným kamenem, co asi udělá v našem těle?

Citróny
Citróny

 

První na řadě jsou naše zuby. Jejich svrchní část je tvořena zubní sklovinou, která je extrémně tvrdá a celý zub chrání. Kyselina citrónová na ní negativně působí a může vést až k jejímu poškození! Přesto se její odvar často používá k bělení zubů, je to velmi levná a nenáročná metoda, kterou zvládne každý, avšak nesmí se to přehánět. Uvádí se, že by takovéto bělení mělo probíhat maximálně 1x týdne, abychom sklovinu příliš nezatěžovali a nepoškozovali. Každá krása něco stojí, že?

Zkažené zuby
Zkažené zuby

Další nebezpeční je při zasažení oka. Nejen, že vyvolává silně nepříjemnou dráždivou reakci, ale může vést až k oslepnutí.

Kyselina citrónová je skoro ve všem

Pokud si někdo myslí, že se přítomnosti kyseliny citrónové ubrání, je na velkém omylu. Dává se skoro do všeho (i když si nedokážu vysvětlit, proč se do některých potravin vůbec dává).  Stačí uvést několik příkladů:

  • chléb a pečivo
  • čaje
  • minerální vody
  • pomazánky
  • másla
  • kečupy
  • sýry atd.

Přírodně se vyskytuje především v ovoci a zelenině (ve velmi malém až stopovém množství), avšak nikdy ne v takovém množství, které by bylo zdraví škodlivé.

 

Každopádně bychom měli být před tímto „bezpečným“ emulgátorem trochu na pozoru a zbytečně nekonzumovat syrové citróny a kyselé potraviny, i když nám třeba chutnají. Mně osobně ano :-)

Napsat komentář

Reklama