Když slepice, tak pořádný výběh

Datum poslední úpravy:

Štítky: kur domácí | slepice | vajíčka

Vajíčka jsou stále žádanou komoditou. Mnohdy se dá koupit 10 vajíček za cenu 2 Kč/ks, ale co kvalita? Opravdu chcete vajíčka z velkochovu, kde jsou slepice zavřené v malých kotcích a krmené směsí? Já si to s manželkou doma na venkově zavedl jinak.

 

Letos je těch změn více

Letošní rok 2019 je plný změn a novinek. Od dětského pokoje až po založení malého hospodářství se slepicemi.

Důvodů pro založení hospodářství se slepicemi bylo hned několik: kurník už stojí, jedná se o nenáročné zvířectvo, na konzumaci zbytků jídla je kur domácí naprosto ideální!

Slepice
Slepice

 

Slepice jako vděčné zvíře i domácí mazlíček

Největší radost ze slepic mají asi děti. Baví je je pozorovat, sbírat po nich vajíčka a prostě je s nimi legrace. Asi tak vidí slepice moje děti i děti od švagrové, když přijedou na návštěvu nebo na víkend.

Vždyť jsou to velice vděčná zvířata, která ráda přiběhnou, když myslí, že něco dostanou, a dokonce se od dětí nechají chytit a hladit, poponášet atd.

Mám z toho radost, jaký k sobě mají vztah. Takhle by to na vesnici mělo být. Nemělo by se na slepici pohlížet jako na stroj na maso a vajíčka, jako na průmyslové zvíře.

 

Velký výběh? Ano, dopřáváme jim

Ku prospěchu, zdravému žití i dobrým domácím vajíčkům potřebuje každá slepice dostatečný výběh a volnost. U nás na venkově takový výběh mají a větší, než dokáží obstarat.

Je sice pravda, že čím dřív je z dvorku pustíme, tím víc je musíme hlídat, protože by měli při velké volnosti tendenci se někam zaběhnout. Zatím se nám to ale nestalo, že bychom o nějakou slepici přišli. Dokonce se samy umí vracet domů a když jim jdu večer zavřít kurník, spokojeně už odpočívají.

Slepice na louce
Slepice na louce

 

Domácí slepice, domácí vejce

Mít doma slepice je fajn. Děti mají zábavu, zbytků máme už jen minimálně (slepice mají pestrou stravu) a domácí vajíčka jsou prostě super. Ty se jen tak nekoupí.

Slepice pod lískou
Slepice pod lískou

 

Abych ale nepsal jen o samých pozitivech, jsou tu i negativa. Slepice potřebují servis, nemůžete je nechat celý den zavřené. Musíte jim chystat stravu, protože z toho, co si najdou, se moc nenají (nebyly by vajíčka). Musíte se jim starat o kurník, aby se jim tam nedostaly čmelíci a aby nebyly nemocné.

V případě dovolené si tedy musíte sehnat záskok, který se vám o hospodářství postará. A na noc je poctivě zavírat, kuny a lasičky dokáží kurník spolehlivě zlikvidovat.

Napsat komentář

Reklama