Jaká grafická karta do Dell Optiplex 9010?

Datum poslední úpravy:

Štítky: Dell Optiplex 9010 | GTX 1660 | RX 580

Reklama

Mám doma repasovaný značkový počítač Dell Optiplex 9010 a přemýšlím, jakou grafickou kartu do něj, abych pokud možno plně využil potenciál CPU i GPU. Mám ViewSonic monitor s funkcí FeeSync, který má rád karty AMD, ale kvůli velikosti PC skříně bych raději kratší grafickou. Jak to budu řešit?

 

Nejdříve specifikace

Pokud budu o rozměrech konkrétnější, mám přesně takovéto PC: https://www.vtdata.cz/vykonny-pocitac—pc-dell-optiplex-9010–796 od společnosti VT DATA. Je to místní firma a jsem s produkty od ní spokojen.

Samozřejmě, že v ní mám trochu něco víc, než onen uvedený základ (paměti, disky, GPU), ale to nic nemění na tom, že je ona case poměrně malá a ne každá komponenta se do ní bez problémů vejde.

Dell Optiplex 9010
Dell Optiplex 9010

 

Uváděné velikosti jsou:

Šířka175 mm
Výška362 mm
Hloubka420 mm

 

Základní deska, procesor a PCIe 3.x

Základní deska je tam ta původní, to znamená jakási OEM s označením DELL 0M9KCM. Na ní je nasazený taktéž původní procesor Intel Core i7 3770, který mi bohatě dostačuje na veškerou práci a multimediální činnost.

Žádnou z těchto komponent měnit nechci, což znamená, že jsem také omezen portem PCIe 3.x, nyní už jsou běžné PCIe 4.x karty.

Základní deska DELL 0M9KCM, údaje z HWiNFO64
Základní deska DELL 0M9KCM, údaje z HWiNFO64

 

Kandidáti střední třídy, RX 580 a GTX 1660

Už kvůli monitoru s FreeSync bych zvolil AMD Radeon RX 580 s 8GB pamětí a slušnou frekvencí. Věřím, že by mi vydržela několik let. Navíc jsem tak trochu zastáncem AMD :-)

Bohužel nevidím nikde menší provedení, takže by se mi horko těžka vešla do PC skříně. A kdyby náhodou ano, stejně by zde nebyl prostor na cirkulaci vzduchu.

Sapphire Radeon Nitro+ RX580 8GB OC
Sapphire Radeon Nitro+ RX580 8GB OC

 

Ačkoliv trochu nerad, podíval jsem se na nabídku konkurence. A ta mě překvapila, mile :-)

Zde jsem objevil grafické karty NVIDIA GTX 1660(Ti), které se vyrábí s jedním ventilátorem a délkou cca 16 cm. Navíc mají nižší TDP, což se do malé skříně určitě hodí více.

Bohužel jsou to karty, které mají „jen“ 6GB DDR5 a 192 bitovou šířku (AMD má 8GB a 256 bitů), ale co bych chtěl do repasovaného X let starého počítače, že?

Palit GeForce GTX1660 StormX
Palit GeForce GTX1660 StormX

 

Nakonec možná Ti verze

Kvůli té velikosti, spotřebě a výkonu (GTX 1660 je výkonnější než RX580) to nakonec vypadá, že se rozhodnu pro GTX 1660. S monitorem by měla komunikovat s funkcionalitou G-Sync (našel jsem přesně ten svůj model mezi podporovanými), takže by mělo být vše v pořádku.

Nakonec ještě zvažuji Ti verzi grafické karty, konkrétně GAINWARD GeForce GTX 1660 Ti PEGASUS OC, který jsem našel u prodejce Mironet za podivně nízkou cenu (cca o tisícovku levnější, než jakou má konkurence). Ve specifikacích jsem nenašel rozdíl, takže nevím, proč je tak levná. Že by chyba v popiscích a byla by rychlost pamětí jen 8.000 MHz?

 

S touhle investicí rozhodně nespěchám a pro mě to nejsou drobné, které bych měl za měsíc vydělané. Raději si to dobře rozmyslím, ale už teď vím, že do lepšího GPU nepůjdu, protože by to prostě zbývající část počítače nezvládla využít.

Už i ta NVIDIA GTX 1660 Ti má vyšší výkon, než moje CPU dokáže obsloužit, ale aspoň by se ventilátor nemusel tak hodně točit a karta by nemusela mít svůj maximální odběr. Nebo máte lepší nápad?

 

Chvíli počkat se vyplatilo: GeForce GTX 1650 SUPER

Nakonec jsem ještě přehodnotil své rozhodnutí v souvislosti s nabídkou. Dne 27.1.2020 jsem objednal GeForce GTX 1650 SUPER OC od společnosti GAINWARD. Nemám s čímkoliv problém na FullHD na max. detaily a 144 Hz. Obdobně to mám i s 2K rozlišením, ale tam už narážím na limity procesoru, graf. karta ho mírně převyšuje. Nechci si zbytečně zvyšovat hlučnost, která je takhle naprosto v pohodě.

GeForce GTX 1650 SUPER OC od společnosti GAINWARD
GeForce GTX 1650 SUPER OC od společnosti GAINWARD

 

Rychlost ventilátoru jsem zafixoval přes nástroj EXPERTool, který je součástí graf. karty této značky na 35 %, což je minimum (karta nemá Radeon Chill), ale i přesto si užívám naprosto parádního výkonu!

FANCONTROL, rychlost ventilátoru GPU zafixovaná na 35 %
FANCONTROL, rychlost ventilátoru GPU zafixovaná na 35 %

Reklama

2 komentáře u „Jaká grafická karta do Dell Optiplex 9010?“

  1. Zdravím bývalý kolego,
    dovolím si jen několik komentářů k technické stránce, neb k ní jsem od psaní zdrhnul (přesný opak tebe).

    1) Ta deska bude klasický OEM shit, vyráběný nejspíš Pegatronem, což tě trápit nemusí, dokud „nepadne za vlast“. Sehnat dnes jakoukoli desku pro LGA1155 znamená bazar, sběrný dvůr (tam to bývá bez záruky funkčnosti, ale za to za flašku :)) VTDATA, nebo Čínu.
    https://www.aliexpress.com/item/32842045772.html
    2) Co by tě trápit mělo, je PSU – zdroj. Obvykle totiž nejsou používané standardní zdroje, ale „speciálky“, což je jak vidím i případ tvého PC. Nevím který konkrétní tam máš, ale především pozor na výkon, neb co vidím jako ND mají rozmezí 200-275W, což na moderní grafiky opravdu není mnoho. Na RX580 s tímhle opravdu zapomeň.
    https://www.parts-people.com/index.php?action=category&id=157&subid=653&refine=category_desktop-power-supply
    3) Oprav si prosím větu : „…jsem také omezen portem PCIe 3.x, nyní už jsou běžné PCIe 4.x karty.“ Karty s PCIe 4.x se teprve nyní dostávají na trh (a čistě od AMD), desek s tímto rozhraním je poskrovnu (opět jen AMD) a přítomnost „pouhého“ PCIe 3 uživatele (a to i hráče) nijak neomezuje, neb propustnost je i v této verzi víc než dostatečná, aby „nakrmila“ i 2080Ti. Například Intel hodlá PCIe 4.x zcela ignorovat a přijít až s PCIe 5.x
    4) Ještě jednou pozor na zdroj. Tebou vybraná 1660Ti vyžaduje k napájení osmipin a má udávaný (maximální) příkon 120W, což je samozřejmě v zátěži, ale spolu s ostatními komponentami ten zdroj může doslova „uvařit“. Jinak pokud nespěcháš, ještě bych měsíc počkal, neb Nvidia vrhne do boje vylepšené karty 1650 Super a 1660 Super, které mohou být zajímavé (sleduj testy).

    Tento text je pouze pro Tebe osobně, klidně ho z blogu vymaž.
    Měj se fajn a ať se daří. Ex kopík David R.

    Odpovědět
    • Ahoj Davide,

      prvně ti moc děkuji za pěkný komentář a rady,doporučení. Je přínosný, takže ho určitě mazat nebudu.

      Co se týká jednotlivých bodů, MB určitě řešit nebudu. Zatím funguje, tak pohoda.

      Zdroj by určitě byl problém, protože u toho repasu bývá něco kolem uvedených 200W, což je na více plotnových disků a GPU málo.
      Počítal jsem s tím, takže jsem tam přehodil svůj stávající 550W (také letitý, ale zatím funguje bez problémů).

      8-pin mi ze zdroje neleze, mám tam tuším 2 x 6-pin, takže to budu řešit redukcí.

      Dnes ráno jsem už četl „recenzi“ 1660 Super, karta vypadá dobře, takže ještě počkám.
      Čekám na nějaký razantnější cenový pokles, protože se čím dál více prosazuje AMD RX 57xx a NVIDIA by na to mohla reagovat právě snížením ceny. Ale před Vánocemi to asi nebude.

      Odpovědět

Napsat komentář