Hard Disk Validator: pozor na něj!

Datum poslední úpravy:

Štítky: chyba | defragmentace | Hard Disk Validator | pád systému | Windows 10

Čas od času se podívám na portál Technet skupiny iDnes, jestli se ve světě vědy a techniky neděje něco významného, o čem bych měl vědět. Také se někdy podívám na software zdarma, který doporučují, avšak tentokrát jsem narazil na freeware Hard Disk Validator, který mi dal zabrat. Rozhodně ho nedoporučuji a varuji před ním!

 

Připomíná starou aplikaci na defragmentaci

Na základě minirecenze na portálu Technet jsem si stáhl poslední verzi programu s pořadovým číslem 1.0.8 a spustil. Jde pouze o jeden jediný soubor (staženo z webu MajorGeeks) zabalený ve formátu zip. V něm se skrývá 137 kB velký soubor EXE se samotnou aplikací.

Hard Disk Validator 1.0.8
Hard Disk Validator 1.0.8

 

Ihned mě napadlo, že se jedná o klasický defragmentační aplikaci známou už od Windows 95. Neváhal jsem tedy a zvolil režim „Read + Wipe Damaged + Read“. Nic dalšího zde k nastavování není, takže jsem svůj výběr potvrdil tlačítkem „Start“.

V tom okamžiku se však celý OS Windows 10 zhroutil a já trnul při načítání procent, zda nebude oddíl disku jakkoliv poškozen, systém nebude spustitelný atd. Už jsem si v hlavě přemítal, kde mám instalační médium W10, abych si mohl disk opravit.

 

Systém po pádu z Hard Disk Validator naběhl, ale …

Naštěstí se po samovolném restartování nic zásadního nestalo, celý systém naběhl veskrze bez problémů a bez viditelných chyb. Bylo to velice nepříjemné, ale jak možná někteří dobře víme, Windows 10 dokáže padat i v naprosto nesmyslných situacích.

Optimalizace jednotek, Windows 10
Optimalizace jednotek, Windows 10

Tak jako tak nemohu Hard Disk Validator doporučit a varuji před jeho používáním! Pokud cítíte potřebu defragmentovat či optimalizovat svůj HDD, raději použijte vestavěnou aplikaci  Optimalizace jednotek, která je součástí operačního systému Windows 10. Je méně nebezpečná.

Také máte zkušenosti s nějakou aplikací, která vám způsobuje „modrou smrt“ (BSOD)? Přispějte v komentáři pod příspěvkem a varujte tak ostatní čtenáře.

1 komentář u „Hard Disk Validator: pozor na něj!“

  1. To neni chyba programu. V manualu je vse vysvetlene a i se tam varuje co v jakych situacich delat nesmi.

    Ja ho pouzivam dlouhou radu let a je to profesionalni nastroj.

    Ale jak pisu, vzdy platilo, ze muste vedet co delate. Nebo vy nectete manualy?

    Odpovědět

Napsat komentář

Reklama