Eternal Card Game: podařená konkurence hry Hearthstone

Datum poslední úpravy:

Štítky: Eternal | Hearthstone | karetní hra

V roce 2013 byla oznámena a v roce 2014 na svět vypuštěna online karetní hra Hearthstone: Heroes of Warcraft (zkráceně Hearthstone) společnosti Blizzard Entertainment. Ihned si získala své fanoušky a stala se tak velmi komerčně úspěšným projektem. O dva roky později se však na svět dostala hra Eternal Card Game (zkráceně Eternal), která staví na obdobných základech, avšak přináší nového ducha. Má šanci uspět?

Slabý marketing, osvědčené herní principy

Za Hearthstone stojí silná herní společnost Blizzard, kterou známe především ze sérií her Diablo, Starcraft či World of Warcraft. Není proto divu, že se Hearthstone velice rychle dostal mezi masu lidí.

Těží ze svého Warcraft universa a nabízí jednoduchý herní princip karetních duelů mezi nepřeberným množstvím hráčů z celého světa. Navíc je ke stažení i samotnému hraní zcela zdarma. Placené jsou kampaně, karetní balíčky atd., což může vás posunout v žebříčcích výše a daleko rychleji.

Hearthstone, hlavní okno
Hearthstone, hlavní okno

Za Eternal stojí společnost Dire Wolf Digital, která je méně známá. To však neznamená, že nemůže vytvořit kvalitní dílo.

Opět se zde setkáme na principu karetních duelů mezi online hráči světa, opět se tu setkáváme s možností kupování rozšíření za reálné peníze (přes drahokamy Gems) a samotné hraní je zde také zdarma.

Eternal Card Game, hlavní okno
Eternal Card Game, hlavní okno

Rozdíly zde však jsou. Třeba už v distribuci, protože je Eternal v portfoliu herní platformy Steam, na App Store, Microsoft Store apod.

Sólo herní mody

Vrátíme-li se však čistě ke hře Eternal, hned pro začátek nabízí několik herních módů pro sólisty.

Tou první jsou kampaně (Campaign), což jsou vlastně dobrodružství pro jednoho hráče, kdy se probojováváte příběhy a získáváte nové karty, kterými neustále obměňujete a zdokonalujete své balíčky, aby jste porazily silnější soupeře. Jsou zde lehké animace mezi jednotlivými dějovými liniemi, aby jste se vždy vžili do své role.

Eternal Card Game
Eternal Card Game

Herní mód Puzzle je něco pro přemýšlivé, protože zde máte zadaný úkol (obvykle zvítězit v jednom kole) za specificky daných podmínek. Naučíte se zde jak základní, tak pokročilé techniky.

V módu Gauntlet máte za úkol zvítězit  proti řadě počítačem řízených protivníků, přičemž za každou výhru získáváte odměny v podobě herních peněz a karet.

Eternal Card Game, mód Gauntlet
Eternal Card Game, mód Gauntlet

Poslední sólo módem tu je Forge, kdy si za herní peníze nebo placené Gemy koupíte přístup do draftu, takže si z nabízených karet stavíte herní balíček a snažíte se porazit co nejvíce počítačových protivníků. Za to samozřejmě získáváte odměny v podobě herních peněz a karet.

Módy hry pro více hráčů (versus)

Teprve při hře více hráčů (vždy dva soupeří) začíná ta pravá zábava, ve které se ukáží vaše schopnosti, předvídavost a postavené balíky.

Tím prvním módem je Event, nebo-li Událost. Jedná se o časově omezené herní akce, kdy můžete získávat odměny podobně jako ve Forge. Vstup také stojí herní peníze nebo Gemy. Avšak odměny zde jsou mnohem větší.

Eternal Card Game, mód Event
Eternal Card Game, mód Event

Dalšími 2 módy jsou Casual (běžná hra) a Ranked (hodnocená), kde bojujete s počítačem vybraným lidským protivníkem odpovídající úrovně. Zatímco Casual hra je pouze pro zábavu a otestování svého balíku, za Ranked hru získáváte umístění v herním žěbříčku a adekvátní odměny v podobě dalších a silnějších karet a herních peněz.

Posledním herním módem více hráčů tu je Draft, což je vlastně totožné s módem Forge ze sólo módu, avšak nyní již proti skutečným lidským protivníkům.

Dlouhý tutorial, avšak poté skvělá zábava

Mnoho hráčů kritizuje zbytečně dlouhý tutorial, který vás seznamuje s hrou a učí vás základní herní principy. Ano, toto je opravdu zdlouhavé, ale jakmile se prokoušete, už nic nebrání k vlastnímu rozvoji a plnění úkolů. Úkoly jsou zadávané s denní frekvencí.

Eternal Card Game, tutorial
Eternal Card Game, tutorial

Stavba balíčků je základ

Čím více herních karet, tím více možností postavit si lepší a konkurenceschopný deck. Jako v Hearthstone či MTG, i zde je tvorba kvalitních balíčků základním předpokladem vítězství. Máme zde na výběr 5 barev, poté vícebarevné (multicolor) karty a neutrální. Ty všechny můžeme míchat dle libosti, avšak nesmíme zapomenout na karty Sigil, což je vlastně mana, díky které karty vyvoláváme.

Nutnými podmínkami zde je, že balíček musí obsahovat min. 75 karet a 1/3 karet musí být právě Sigil.

Eternal Card Game, stavba balíčku
Eternal Card Game, stavba balíčku

Nezapomeňte také na své přátele a příbuzné

Jen krátce zde zmíním, že je možné zvát své blízké a hrát s nimi duely, například já si čas od času zahraji se svým bratrem, abychom poměřily své schopnosti a ukázali si, kdo má lepší balíček.

Eternal zabaví, duely jsou velice svižné

Jakmile máme výše uvedené za sebou, můžeme se zvesela pustit do samotného hraní. Jaké herní módy zvolíte, je čistě na vás.

Obecně mohu říct, že jsou jednotlivé duely v Eternal daleko rychlejší a svižnější, než v Hearthstone. V obou hrách jsem nahrál několik desítek hodin čistého času a mohu s čistým svědomím konstatovat, že mě Eternal baví více.

Proto mu dávám hodnocení 5/5 :-)

Napsat komentář

Reklama