Brave: nejrychlejší prohlížeč bez reklam

Datum poslední úpravy:

Štítky: Apple | Brave | Chromium | internetový prohlížeč | WebKit

Internetový prohlížeč Brave je relativně mladým počinem (společnost Brave Software se datuje k roku 2015), který běží na osvědčeném základu WebKit, avšak tvrdí, že je mnohem rychlejší než konkurenční počiny. Je zcela zdarma ke stažení a užívání, takže jsem se rozhodl, že si ho vyzkouším na vlastní kůži. A mohu s čistým svědomím říct, že mě opravdu mile překvapil.

Stejný základ jako Google Chrome

Než se dostanu k popisování samotné aplikace, musíme si říct, že běží na podobném základu jako komerční a celosvětově nejpoužívanější Google Chrome. Díky tomu je zachována obdobná funkčnost, možnosti nastavení, ale především zobrazování webových stránek. Jednoduše řečeno, co běží na Google Chrome, běží i na Brave.

O prohlížeči Brave
O prohlížeči Brave

Podobné nastavení i rozložení

Když už jsme u té podobnosti s Google Chrome, nemůžeme si nevšimnout stejně rozloženého Menu. Pokud jsme zvyklí ho hledat vpravo nahoře pod symbolem 3 vodorovných čar nad sebou, vězte, že tady je to úplně stejné. Dokonce i rozložení voleb je téměř stejné včetně klávesových zkratek.

Brave, Menu
Brave, Menu

Samotná položka Nastavení už vypadá trochu jinak. Tím hlavním rozdílem je odlišné barevné pojetí.

Podobnost s Google Chrome tu stále zůstává, ani tady jsme se nijak výrazně neodlišili. Některé volby mohou být trochu jinak rozmístěné nebo pojmenované, ale pro tyto případy zde velice dobře funguje vyhledávání umístěné vpravo nahoře pod symbolem lupy.

Brave, Nastavení
Brave, Nastavení

Rozšíření si bere z internetového obchodu Chrome

Ještě se zmíním o všelijakých rozšířeních a pluginech, které je možné do internetových prohlížečů doinstalovávat a rozšiřovat tak jejich funkcionalitu. Ani v tomto případě Brave nezaostává. Rovnou nám nabízí jakýkoliv doplněk přímo z oficiálního internetového obchodu Chrome. Nenašel jsem výjimku, kterou by se mi nepodařilo nainstalovat.

Internetový obchod Chrome
Internetový obchod Chrome

Nejsme žádným produktem, pryč s reklamou

Konečně se dostáváme k jádru věci, resp. k důvodu vzniku prohlížeče Brave. Celkem odvážně si můžeme na titulní stránce Brave.com přečíst frázi „You are not a product.„, což v překladu znamená že nejsme produktem, jakýmsi číslem z davu nebo konzumentem všudepřítomné reklamy.

Prohlížeč má totiž již ve svém základu implementovaný nástroj na blokování reklam, cookies a skriptů. Ten je defaultně zapnutý, ale není problém ho pro daný web vypnout. Nachází se pod ikonou prohlížeče hned vpravo od adresního řádku. Zde rovnou vidíme, kolik položek je adblockerem blokováno. Obvykle se jedná o trackery třetích stran, jako jsou různé reklamní systémy.

Brave, štít proti reklamám
Brave, štít proti reklamám

Kde je ta slibovaná rychlost?

Jak je patrno z předchozí kapitoly, blokování reklam je základem funkčnosti prohlížeče Brave. Pokud nebudeme tyto mnohdy velmi obtěžující a rušící grafické elementy zobrazovat, ušetříme tak cenná data i výpočetní výkon, který může být využit k rychlejšímu zobrazování. To ale není zdaleka všechno.

Větší rychlost zobrazování a načítání stránek je způsobena právě jádrem WebKit, které je zde použito. Google Chrome také používá WebKit, ale už přeměněný v Chromium, přičemž se ztratila část výkonu. Brave nevychází z tohoto derivátu, ale z původního jádra společnosti Apple. Díky tomu je WebKit očištěn o rozličné sledovací mechanismy, které snižují celkový výkon prohlížeče.

Brave, rychlejší než ostatní prohlížeči
Brave, rychlejší než ostatní prohlížeči

 

Díky tomu může být v ideálním případě dosaženo až 8-násobné rychlosti načítání stránek na mobilních zařízeních. Mobilní zařízení nás zajímají, protože jsou stále rozšířenější a právě na nich probíhá největší část měření. Google raději testuje zobrazování a rychlost na mobilní zařízeních, ne na desktop počítačích.

Co se týká zařízení, Brave je dostupný pro OS Windows, Linux, Android a další. Jedná se tedy o multiplatformní nástroj určený pro co nejmasivnější rozšíření. Jeho oblíbenost a používanost neustále roste. Kdo ví, nakonec možná porazí i takové titány, jako jsou Google Chrome či Firefox.

Pozitiva známe, co neduhy?

Nic není dokonalé, i tento prohlížeč nějaký ten neduh musí mít, jinak by ho používali snad všichni. Ale možná by mu pomohlo více marketingu. „Bohužel“ se jedná o free nástroj, takže se o nějaké jeho placené propagaci nedá ani mluvit.

Jedním z  „neduhů“ je absence českého jazyka v základní instalaci. prohlížeč si totiž stáhnete a nainstalujete v AJ. Český jazyk musíte doinstalovat, následně ho přepnout na svůj primární. Odkaz chrome://settings/languages

Brave, přidání dalšího jazyka
Brave, přidání dalšího jazyka

 

Dalším a asi největším nedostatkem je chybějící synchronizace. Nemám na mysli synchronizaci mezi zařízeními, ale se serverem ukládající historii či oblíbené položky. Tuto funkcionalitu je tedy nutné řešit doplňky třetích stran, které bohužel ne vždy fungují.

Doplněk EverSync funguje dobře

Pro synchronizaci bookmarks doporučuji EverSync, který je zdarma dostupný a skutečně funguje. Instalace je velice jednoduchá, rozšíření najdete v Internetovém obchodu Chrome.

Jeho podstatou je vytvoření účtu (Account) nebo propojení s již existujícím účtem sítě Facebook nebo Google. Na takto připojený účet se budou synchronizovat vaše oblíbené položky.

Nastavení synchronizace EverSync v Brave prohlížeči
Nastavení synchronizace EverSync v Brave prohlížeči

 

Poté už v Bookmarks zkontrolujeme zapnutí automatické synchronizace (každých 60 minut) a je to. Záložky se synchronizují mezi prohlížeči Brave a nejen mezi nimi. Doplněk EverNote funguje také v Google Chrome, Firefoxu a dalších.

Brave je pro mě opravdu rychlým prohlížečem

Jeho aktuální verze je 1.12, takže je oficiálně vypuštěný do světa jako bezpečný, rychlý a plně funkční prohlížeč. Osobně se těším na jeho další vývoj a směr, ale našlápnuto má skutečně dobře. Obávám se však, že vlivem reklamních systémů a komercializací se brzy stane dalším členem rodiny Chrome. Zatím si svou cestu udržuje, držím palce!

Nevím, jak vy, ale já si internetový prohlížeč Brave opravdu oblíbil a v současné době ho používám mezi svými TOP browsery. Je opravdu rychlý. Rozdíl je okamžitě patrný a svou rychlost si zachovává i při použití mnoha rozšíření. Snad ještě tu nativní synchronizaci brzy přidají a bude pro mě opravdu nejlepším prohlížečem mezi všemi. Měli by jste ho také vyzkoušet ;-)

1 komentář u „Brave: nejrychlejší prohlížeč bez reklam“

Napsat komentář

Reklama