Desktopová aplikace xStation potřebuje Adobe AIR? Už ne

Datum poslední úpravy:

Štítky: Adobe | akcie | XTB

V rámci uvolnění záložky v prohlížeči a mého zájmu jsem se rozhodl nainstalovat si aplikaci xStation pro Windows. Ano, mám aktivní účet u XTB, ale investování/obchodování na burze je pro mě spíše koníčkem, než pravidelnou výdělečnou činností.

Stažení xStation z internetu

Aplikaci xStation si můžete stáhnout přímo z oficiálních stránek XTB zde. Instalátor má něco přes 6 MB, takže je to otázka chvíle. Požadavky na systém atd. nejsou uvedeny, takže nepočítám v jakoukoliv komplikací, ale co má tedy znamenat hláška ohledně prostředí Adobe AIR?

Hláška o chybějící aktualizaci prostředí Adobe AIR

Systém a vše ostatní bych měl mít aktualizované, to si hlídám, ale že bych někdy k něčemu používal Adobe AIR, o tom snad ani nevím.

Potřebná instalace Adobe AIR

Nedá se nic dělat, jdu si stáhnout a nainstalovat aktuální verzi Adobe AIR. Otevřu si tedy internetový prohlížeč a do vyhledávání Google zadám „Adobe AIR“. Nemám rád nějaké souborové servery typu Stahuj, Slunečnice atd., protože je to všude samá reklama a ještě k instalátorům přibalují balast od Seznamu a podobně.

Bohužel mi to všude nabízí nějaký Adobe AIR SDK (Software Development Toolkit) o velikosti +400 MB a tím si plnit disk opravdu nechci. Mám ale na výběr?

Nakonec jsem se tedy rozhodl využít služeb Stahuj.cz, konkrétně ke stažení instalátoru Adobe AIR 32 (samozřejmě jsem použil dolní odkaz bez přibalených služeb Seznamu). Ten má jen 11 MB, ale uvidíme, kolik dat se ještě stáhne při samotné instalaci, jak je u programů Adobe zvykem. Ještě před tím jsem ale musel prohlížeči Microsoft Edge vysvětlit, že chci zachovat tento soubor, že se nejedná o škodlivinu.

Jdeme instalovat Adobe AIR

Adobe AIR instalován, jde se na XTB xStation

Instlace Adobe AIR proběhla na SSD disku během 2 vteřin, takže se žádná data z internetu nestahovala (já jsem si zvýšeného datového toku v tom okamžiku nevšiml). Spustil jsem tedy znovu instalátor XTB xStation a voila, okno instlace aplikace už vypadá v pořádku.

Okno instalace XTB xStation

Samotná instalace trvala několik vteřin, ale zobrazené okno mě překvapilo. Nainstaloval jsem starou verzi a měl bych upgradovat na xStation5. OK, klikl jsem na odkaz k aktualizaci, ale skončil jsem ve webovém rozhraní svého účtu na adrese xstation5.xtb.com :-D

Při pokusu o přihlášení v právě instalované aplikaci jsem se dozvěděl, že jsem si nainstaloval xStation 3, což už je pěkně letitá verze (ono to podle hranatých okrajů a absence stínování vypadá poněkud staře).

XTB xStation 3, už není dostupná

xStation 5 se stahuje jinde

Pokud jsme se dostali až sem, tak už víme, že cesta přes vyhledávač není dobrá. Odkazuje na starou již nefunkční verzi.

Ta správná stránka má adresu https://cz.xtb.com/xstation. Když sjedete o trochu níže do odstavce „Obchodní platforma v počítači“, tak si nelze nevšimnout tlačítek ke stažení 32 nebo 64-bitové verze.

Adobe AIR už není potřeba

S aplikací XTB xStation 5 už není Adobe AIR potřeba, takže kdo si nepřečetl celý článek a jel strojově podle návodu, teď ho může v klidu odinstalovat (pokud ho nepotřebuje kvůli nějaké jiné aplikaci).

Všechno už je na webu

Potěšilo mě, když jsem po instalaci a spuštění viděl vesměs to samé, co v internetovém prohlížeči. Aplikace xStation 5 je tedy port z webové verze.

xStation 5, přihlašovací okno
xStation 5, přihlašovací okno

Je vidět, že čím dál více služeb a programů jde směrem být online a dostupné odkudkoliv, ať už jsme ve webové nebo instalované aplikaci. Nemám namysli mobilní apky.

Akorát mě mrzí, že tu stále existuje možnost stažení a instalace již nepodporované a nefunkční aplikace. Google má k tomu všemu stránku zaindexovanou vysoko.

Napsat komentář

Reklama